Pogosta vprašanja

Spodaj so predstavljena pogosta vprašanja o srebrnem nakitu in nakitu s kristali Swarovski ter odgovori nanje

Kaj pomeni srebro 925?

Oznaka Srebro 925 pomeni, da je naš srebrn nakit narejen iz vsaj 92,5% čistega srebra. 100% čisto srebro je premehko za oblikovanje nakita, zato vsi proizvajalci srebra dodajajo druge kovine. V našem primeru je to baker, ki ne povzroča nobenih alergij.

Ali je vso srebro 925 enake kvalitete?

Zagotovo ne. Mnogi proizvajalci srebra  srebru v procesu izdelave primešajo različne snovi, ki so lahko marsikdaj razlog za alergične reakcije na nakit. Pri Crystal Looku smo ponosni na to, da je naše srebro iz certificiranih rudnikov v Evropi in da pri izdelavi srebrnega nakita ne uporabljamo kitajskega ali indijskega srebra.

Zakaj je moja srebrna ogrlica potemnela?

Srebro reagira s tipom kože, ki ga imajo posamezniki.  Zaradi PH-ja kože lahko srebro potemni in se skrha. Temu se lahko izognemo na način, da se odločimo za srebrne izdelke, ki so rodirani.

Kako naj ravnam s svojo srebrno ogrlico?

Za srebrne izdelke je potrebno skrbeti v skladu s priloženimi navodili. Vzdrževanje izdelkov iz srebra 925 in rodiranega srebra se razlikuje.

Ker imajo naše ogrlice visoko vsebnost srebra, je pomembno, da zanje še posebej skrbimo. Najbolje je, če jih lahko obesimo na stojalo za nakit ali če jih nežno položimo v škatlo za nakit – vendar samo, če jih lahko damo tja brez kakršnekoli sile. Ko ravnamo z nakitom Crystal look, je potrebno paziti, saj je nakit zaradi visoke vsebnosti srebra krhek in se lahko ob nepravilnem ravnanju zlomi.

Srebrni nakit lahko zaradi različnih razlogov, kot so vlaga, direktna svetloba, vročina, napačen način shranjevanja itd. porumeni. V takšnem primeru ga, če po čiščenju v skladu z navodili še vedno rumenkast, očistite s sredstvi za čiščenje nakita. Pred tem obvezno odstranite vse kristale.

Kako naj skrbim za ogrlico tipa kača?

Ogrlica tipa kača je sestavljena iz še posebej finih delčkov srebra, zato je ne smemo upogibati, saj se lahko v takšnem primeru nepovratno poškoduje.

Kaj pomeni, da je srebro rodirano?

Rodirano srebro je srebro visoke kvalitete, ki je prevlečeno s slojem rodija. Rodij je plemenita kovina, ki izhaja iz družine platinastih kovin. Z uporabo prevleke iz rodija dobimo svetlečo, sijočo kovino. Cenimo ga, ker je hipoalergenik, ker ne zarjavi in ker je odlična oblika zaščite za krhke kovine. Njegova cena kar desetkrat presega ceno zlata.

Pomembno je, da za rodirano srebro primerno skrbimo.

Kako skrbim za rodirano srebro?

Kadar postane srebro rumenkasto ali rjavskasto, je to znak, da moramo naš nakit očistiti. To lahko storimo doma.

1.       korak: namakanje nakita:

v posodi zmešamo 80 ml detergenta za pomivanje posode in 240 ml tople vode. Nato damo nakit za deset minut v tekočino – pazimo, da ne bo v vodi več kot 15 minut, saj lahko to poškoduje nakit! S prsti nežno zdrgnemo vse dele nakita, nato pa vzamemo še zobno ščetko (pazimo, da je zelo mehka!) in z njo nežno podrgnemo bolj nežne dele nakita.

2.       KORAK: SPLAHOVANJE NAKITA:

previdno odprite pipo in nastavite vodo na mlačno temperaturo. Splahujte nakit pod vodo, dokler ne odstranite milnice. Če imate trdo vodo, je ne uporabljajte, temveč raje uporabite destilirano vodo.

3.       KORAK: SUŠENJE NAKITA:

nakit postavite na mehko, suho brisačo in ga nežno tapkajte, da se znebite odvečne blage na nakitu. Če imate to možnost, uporabite sušilnik las in z njim posušite nakit – pazite pa, da bo temperatura sušilnika nastavljena na najnižjo možno temperaturo. Nato pustite nakit čez noč, da se posuši.

4.       KORAK: IZOGIBANJE KEMIKALIJAM:

nikoli ne uporabljajte kakršnihkoli kemikalij na rodiranem srebru, ker bodo poškodovale prevleko. Prav tako ne uporabljajte kakšnihkoli kemikalij za čiščenje nakita. Pazite tudi, da si odstranite nakit, preden da uporabljate kakršnakoli čistila, parfume ali kreme, saj lahko slednji poškodujejo nakit.

5.       KORAK: SHRANJEVANJE NAKITA:

nakit shranjujte na  papirnatih robčkih; vsak posamezen kos zavijte v drug kos robčka, da bo nakit zavarovan pred zunanjimi poškodbami in pred drgnjenjem ob kakršenkoli drug predmet.

Kako skrbimo za Swarovski nakit?

Redna nega po nošenju: kristal nežno obrišite z mehko namensko krpico. Prstne odtise in sledove maščobe na kristalu lahko prav tako odstranimo z mehko krpico, na katero napršimo malo čistila za steklo (brez amoniaka in agresivnih sestavin) in nato nežno zloščite do leska.

Temeljitejše čiščenje: nakit očistite z mehko krpo v mlačni vodi, kateri ste dodali majhno količino nežnega detergenta. Nakit temeljito sperite pod tekočo vodo, zbrišite in osušite s suho mehko krpo. Nikoli ne namakajte nakita v vodi več kot nekaj minut. Za sušenje ne uporabljajte grelnih teles. Memories zapestnico lahko ročno operete z nežnim detergentom v mlačni vodi. Ko se posuši, kristalni del nežno zbrišite z mehko namensko krpico. Zelo preprosto jih je očistiti tudi z vlažilnimi robčki.

Nakit si namestite šele po uporabi vseh kozmetičnih pripravkov (losjoni, parfum, lak za lase ipd) in ga pred kopeljo, tuširanjem, intenzivnejšimi fizičnimi aktivnostmi ter delom odstranite. Preprečite udarce in drgnjenje z drugimi predmeti, ki lahko opraskajo ali okrušijo kristal. Vašemu priljubljenemu  Crystal Look nakitu  boste z upoštevanjem zgornjih navodil podarili dolgo življenjsko dobo in čudovit lesk.